Kontaktirajte UFFBiH: +387 (0) 66 909 218 / uffbih@hotmail.com

Slide 1

Udruženje/Udruga za fizioterapiju FBiH je strukovna, nevladina organizacija namijenjena svim direktnim pružaocima usluga fizioterapije na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Slide 2

Kontinuirana edukacija naših članova jedna je od temeljnih misija Udruženja/Udruge za fizioterapiju FBiH. Uspješno smo organizirali pet kongresa fizioterapeuta na kojima smo okupili stručnjake iz regiona i svijeta.

Slide 3

Želite postati član Udruženja/udruge za fizioterapiju FBiH. Popunite našu pristupnicu.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Izvještaj s 13. generalne skupštine Europskog regiona Svjetske fizioterapije (ER WPT)

13. generalna skupština ER WPT se održala u Pragu 19. i 20. 05. 2022. godine. Kako je 12. generalna skupština došla u vrijeme pandemije koronavirusa, ista je održana online. Zbog bolje epidemiološke situacije, odlučeno je da 13. generalna skupština ER WPT bude uživo.

Delegat ispred UfuBiH je bila predsjednica Mirjana Dujmović. U Prag sam otputovala avionom, a troškove puta sam snosila sama dok je smještaj plaćen iz Fonda za podršku manjim asocijacijama.

Generalna skupština ER WPT je počela uobičajenim protokolom i prozivkom svih prisutnih delegata zemalja članica. Utvrđeno je da skupštini prisustvuju delegati iz 34 zemlje članice ER WPT. Nakon toga je uslijedilo usvajanje programa rada skupštine i Zapisnika s 12. generalne skupštine, održane online.

U nastavku rada skupštine predsjednica ER WPT Ether-Mary D’Arcy je podnijela opširan izvještaj o radu Izvršnog komiteta ER WPT u periodu 2020 – 2022. Izvještaj je jednoglasno usvojen.

Nakon toga je podnešen zajednički izvještaj i program rada radnih grupa ER WPT na temu mišićno-koštanih poremećaja kao i plan za period 2022. – 2024. , te zajednički izvještaj i program radnih grupa na temu tumora.

Podnešen je izvještaj Zajedničkog rada svih radnih grupa ER WPT o Ulozi fizioterapeuta u njezi onkoloških bolesnika koji je jednoglasno usvojen.

Rad skupštine nastavljen je podnošenjem izvještaja o projektima ER WPT koji su podržani  od strane Europske komisije, a među njima je i projekt Inabled cities. Izvještaj je podnio generalni sekretar ER WPT Aitor Carpio.

Nakon pauze za kavu, održana je prva sesija diskusije na temu: Rukovođenje Udrugom za vrijeme pandemije, iskustva i pouke. Diskusija se odvijala u tri odvojene grupe, a većina delegata je govorila o poteškoćama u organizaciji posla fizioterapije, nedostatku zaštitne opreme, prestanku rada i financijskim gubitcima. Neke članice su imale pomoć i subvencije od svojih vlada dok se većina morale snalaziti sama i kako znaju. Pozitivnim je ocijenjena dobra suradnja između WPT i ER WPT i zemalja članica, kao i više korištenja internetskih mogućnosti u realizaciji kontinuiranog profesionalnog razvoja. Svi su izrazili zahvalnost zbog međusobno dobre komunikacije između ER WPT i zemalja članica te razmjenom potrebnih informacija.

Nakon čitanja i obrazlaganja Strateškog plana za period naredne četiri godine (2022. – 2026.) isti je usvojen uz prijedlog da se strateški plan dopuni i aktivnostima radnih grupa na temu Rehabilitacije nakon COVID 19.

Nakon usvajanja Strateškog plana, pročitan je i dat na uvid Izvještaj Radne grupe za pitanja obrazovanja u Europi (EMWG ER WPT).

Ista grupa je pripremila i Izvještajni dokument na temu europske vizije kontinuiranog profesionalnog usavršavanja koji je, nakon kraće diskusije, jednoglasno usvojen.

Usvojene su i predložene smjernice za Očekivane minimalne kompetencije za osnovnu razinu obrazovanja fizioterapeuta na fakultetima u Europskom regionu.

Predsjednica UfuBiH je iskoristila priliku i javila se za diskusiju po ovom pitanju gdje je iznijela problematiku fizioterapeuta u Bosni i Hercegovini i istaknula da je jako teško organizirati kontinuiranu edukaciju u BiH zbog jako skupih licenciranih tečajeva i nedostatka podrške ustanova za kontinuirano usavršavanje fizioterapeuta. Zatražila je da ER WPT pokuša napraviti bazu podataka licenciranih instruktora i da Izvršni komitet ER WPT pokuša naći načina da se zemljama s manjim nacionalnim dohotkom omogući organizacija tečajeva po povoljnijim uvjetima. Predloženo je da kontaktiramo DOVE grupu pri Svjetskoj fizioterapiji kako bi pokušali dobiti tečajeve od članova DOVE grupacije po povoljnijim uvjetima.

U stanci za ručak predsjednica je o ovome nastavila razgovor s predsjednicom ER WPT koja je predložila da zatražimo od Irske asocijacije (čiji je član) podršku u smislu organizacije tečajeva u BiH koje bi vodili članovi Irske asocijacije, a koji su licencirani instruktori.

O istoj problematici, predsjednica UfuBiH je razgovarala i s podpredsjednikom ER WPT (Tim Nemeth) koji se ponudio održati nekoliko seminara na temu zakonodavstva u fizioterapiji.

Nakon ručka, uslijedile su tri diskusijske sesije koje su održavane u tri odvojene sale tako da su svi delegati podijeljeni u tri grupe kako bi bio manji broj sudionika i bolja organizacije diskusije.

Drugu diskusijsku sesiju po istom principu vodila je Radna grupa za pitanja obrazovanja (EMWG) na temu: Kako podići svijest o istraživanju. I ovaj put je diskusija bila vrlo živa, a zaključci svih diskusija će biti naknadno objavljeni i poslani. Istaknuto je da postoji nekoliko razloga za nedostatak istraživanja, a glavni su financije, nedostatak vremena i nedostatak interesa za istrživački rad.

Radna grupa za profesionalnu praksu (PPWG) je vodila diskusiju na temu Harmonizacija održivih razvojnih ciljeva unutar profesije u Europskom regionu.

Treća diskusija je bila na temu Značaj odvojenih nacionalnih politika/zakona za fizioterapiju.

Nakon diskusija i pauze za kavu nastavljen je rad skupštine podnošenjem izvještaja o Kliničkom obrazovanju u Europskom regionu (EM WG), izvještaj o upitniku na temu Svjesnost o istraživanju u Europskom regionu kojega su ranije popunile sve zemlje članice Europskog regiona.

Radna grupa za Zagovaranje i EU pitanja podnijela je izvještaj o Profesionalnoj autonomiji u nacionalnim sustavima zdravstvene njege u Europskom regionu.

Nakon toga su predstavljeni kandidati za članove Izvršnog odbora Europskog regiona. Za mjesto predsjednika kandidirala se dosadašnja predsjednica Esther-Mary D’Arcy, a za mjesto člana Izvršnog komiteta ER WPT kandidirale su se Katri Maaria Partanen iz Finske i Mirjana Dujmović iz BiH. Svi kandidati su imali par minuta za predstavljanje delegatima skupštine.

Gala večera je organizirana u istom hotelu, a na svečanoj večeri je upriličena podijela posebnih priznanja za doprinos razvoju fizioterapije u Europskom regionu.

Nagrade su dodijeljene dobitnicima koji su trebali primiti nagradu na 12. generalnoj skupštini: Roland Crasp i Natalie Beswetherick. Ovogodišnji dobitnici nagrada su: Nirit Rotim iz Izraela, Unnur Peterstodir iz Islanda i David Gorria, dugogodišnji sekretar ER WPT koji je otišao na novu poziciju u Europskoj komisiji.

Drugi dan skupštine nastavljen je podnošenjem izvještaja o rezultatima plenarnih diskusija 1 i 2. i zajedničkim fotografiranjem svih delegata Generalne skupštine.

Nakon fotografiranja, rad je nastavljen novom sesijom diskusije u tri grupe na temu: Preporuke za aktivnosti radnih grupa za period 2022. – 2024.

Nova diskusija na temu: Mentalno zdravlje u fizioterapiji održana je u tri grupe nakon pauze za kavu.

Po završetku diskusije, obavljeno je glasanje za predsjednika ER WPT i člana Izvršnog komiteta ER WPT. Rezultati glasanja su objavljeni nakon ručka. Kao jedini kandidat za mjesto predsjednika, jednoglasno je izabrana Esther-Mary D’Arcy, dosadašnja predsjednica ER WPT. Za člana Izvršnog komiteta, većinom glasova, izabrana je Katri Maaria Partanen iz Finske.

Rad skupštine je nastavljen podnošenjem financijskog izvještaja za period 2020. – 2022. (Unnur peterstodir, blagajnica) i predstavljen prerađeni budžeta za period 2022., kao i prijedlog budžeta za 2023. – 2024. godinu.

Nakon toga su predstavljeni izvještaji radne grupe za Profesionalna pitanja o Informacijama i smjernicama za velike podatke kao i Harmonizaciji održivih razvojnih ciljeva u sklopu profesije u Europskom regionu.

Daljnji rad je nastavljen čitanjem prijedloga skupštini koje su uputile Finska asocijacija i Švedska asocijacija. Finska asocijacija je predložila da se učine aktivnosti na definiranju, jedinstvu i kategorizaciji specijalističkih praksi u fizioterapiji.

Švedska asocijacija je predložila da se napravi analiza za budućnost struke i uloge fizioterapeuta u budućnosti zdravstvene njege.

Oba prijedloga su prihvaćena većinom glasova.

Prezentacijom preporuka za aktivnosti radnih grupa za period 2022. – 2024., uključujući preporuke koje su usvojene kroz diskusiju dan ranije,  nastavljen je rad skupštine.

Rad skupštine završen je odlukom da se sljedeća Generalna skupština održi 2024., a izbor lokacije će biti objavljen nakon razmatranja natječaj za domaćinstvo Generalnoj skupštini koji će biti naknadno objavljen.

Izvještaj pripremila:

Mirjana Dujmović
Predsjednica UfuBiH/UFFBiH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Slični članci