Home Kongresi, seminari i ostala stručna predavanja Održana konferencija na temu: „Obrazovanje fizioterapeuta u BiH"

Održana konferencija na temu: „Obrazovanje fizioterapeuta u BiH"

uffbih logo

U Sarajevu je, 20. 03. 2018. godine, u hotelu Holiday Inn održana konferencija na temu: „Obrazovanje fizioterapeuta u BiH". Konferenciju su organizirale UfuBiH i UFFBiH, a u ciju definiranja problema u obrazovanju fizioterapeuta u BiH i pronalaženja rješenja za postojeće probleme.
Konferenciji je prisustvovala gđa. Sarah Bazin, predsjednica Europskog regiona Svjetske konfederacije fizioterapeuta (ERWCPT), koja je bila pozvana gošća i svojim dolaskom podržala rad UfuBiH i UFFBIH u rješavanju ovih pitanja . U svom izlaganju je prikazala smjernice za obrazovanje fizioterapeuta u skladu s preporukama WCPT i istaknula portrebu i značaj obrazovanja koje će proizvesti kvalitetne fizioterapeute koji posjeduju dobro znanje, vještine, kompetencije i samouvjerenost kako bi bili samostalni u radu i mogli donositi razumne odluke u kliničkoj praksi.
Pored gđe. Bazin, konferenciji je prisustvovala i Mr. Mirjana Grubišić, predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta, predstavnici fakulteta koji obrazuju fizioterapeute iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Prijedora, Travnik i Viteza. Pozivu su se odazvali i predstavnici Udruženja fizioterapeuta i radnih terapeuta Republike Srpske, Sindikata fizioterapeuta i Radnih terapeuta Republike Srpske, KDZIFBiH i KZTFBiH, ali i predstavnica Ministarstva zdravstva FBiH.
Na žalost, pozivu za konferenciju se nije odazvalo niti jedno ministarstvo obrazovanja iz Federacije BiH niti Republike Srpske, kao ni predstavbnici Agencije za razvoj visokog školstva i kontrolu kvalitete BiH niti Agencija za akreditacije visokoškolskih ustanova Republike Srpske.
Najveći problm u obrazovanju fizioterapeuta u BiH jeste postojanje osam fakulteta koji obrazuju fizioterapeute i svaki od njih izobrazbu radi prema drugačijim nastavnim planovima i programima. Osim toga, zvanja stečena na ovih osam fakulteta su potpuno različita što predstavlja dodatni problem, kako za rukovodeće strukture ustanova, tako i za zakonsku regulativu fizioterapeutske struke.
Istaknuto je da su sve izraženiji problemi na podrućju znanja, vještina i kompetencija fizioterapeuta koji završavaju studije fizioterapije i da se nešto mora poduzeti na tom polju.
Konferencija je završila donošenjem zaključaka konferencije koji bi trebali, za početak, pokrenuti aktivnosti koje imaju za cilj rješavanje navedenih problema u obrazovanju fiziotereputa u BiH.

 Jutro za sve

Vise informacija kao i gostovanje Predsjednice UFFBIH Mirjane Dujmović u emisiji „Jutro za sve" možete vidjeti na linku. Gostovanje Predsjednice UFFBIH počinje od 37 minute.

Posljednje dodano

Popularno

Sazetci kongr 2

 

Kongres fizioterapeuta RS

 

Sažetci 4. europskog kongresa
fizioterafpeuta, Liverpool, 2017.

Sazetci kongr 1